A-nflorit socul in sfarsit, e timpul sa ne racorim cu o licoare facuta acasa. Data viitoare o personalizez si cu un pic de ghimbir.
Socul contine cateva ingrediente care sunt extrem de benefice pentru sanatate:
Triterpeni, inclusiv acid ursolic Acid palmitic si linoleic Flavonoide, inclusiv rutina, quercetina, kamferol Pectina Zaharuri Este de obicei folosit in creme si tratamente cosmetice, insa medicinal socul reduce febra si stimuleaza sistemul imunitar, combate inflamatia si poate calma gatul iritat in timpul racelii. In mare, socul este un detoxifiant bun, purificand atat sangele cat si glandele limfatice. Topic este folosit pentru boli de piele si ajuta la reducerea cicatricilor si a pistruilor.
Reteta10 flori mari soc
500-600 gr zahar
1 lamaie mare
8 gr drojdie proaspata ( sau orez)
Mai aveti nevoie de: un borcan de 5l
Preparare
- Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi.
- A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera cu tifon si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie soacata; la noi au fost suficiente 2 zile).
- In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati socata. Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider.
- Socata se serveste rece.